top of page

Sensei Goran Kurnik počeo je da se bavi aikidoom 1976. godine u DTV Partizan XIII u SC Vračar, kod Miloša Pavlovića i Ljubomira Vračarevića. Za majstorsko zvanje položio je 1982. godine. Sledeće dve godine vodio je većinu ekipa u klubu i učestvovao u transformaciji sekcije Partizana XIII u aikido klub "Prvi Vračar".


U toku svog vežbanja osećao je da aikido u sebi nosi nešto mnogo više od onoga što su tada instruktori podučavali. Počeo je da se interesuje za pojam kija u tehnikama, proučavao je sav dostupan materijal na tu temu, i sa svojim prijateljem, kolegom iz kluba, određene stvari isprobavao i vežbao na treningu. Posećivao je seminare raznih majstora i vežbao od 4 do 6 sati svakog dana. Upoznavao se i sa drugim borilačkim veštinama.


Kao odgovor na njegovu potragu za dubljim smislom, 1984. godine je usledio seminar koji predstavlja prekretnicu u njegovom vežbanju i životu. Te godine je u Sloveniji organizovan seminar koji je vodio sensei Kenđiro Jošigasaki. Na seminaru je bio predstavljen aspekt aikidoa za kojim je Goran tragao. Odmah prepoznavši energiju sensei Jošigasakija, Goran je prešao na ki aikido, zajedno sa delom svojih učenika i kolega.


Potom je učestvovao u osnivanju prvog ki aikido kluba u našoj zemlji, Ki aikido kluba "Maj". Godine 1988. osnovao je Ki aikido klub "Musaši" u SC Vračar, koji vodi i danas na istoj lokaciji. Diplomirao je 1992. godine na Fakultetu za fizičku kulturu u Beogradu, na katedri za borilačke veštine i postao jedan od prvih profesionalnih trenera za aikido.


Sa više od 40 godina iskustva u radu aikidoa i drugih borilačkih veština, Goran je vodio mnoge internacionalne i domaće seminare, obuke i kurseve. Obučavao je službe obezbeđenja naših najpoznatijih firmi, interventne ekipe bezbednosnih kompanija, kao i elitne jedinice vojske i policije. Radio je deset godina za službu obezbeđenja Ujedinjenih Nacija.


Do sada je u svojoj trenerskoj karijeri imao više od 3000 učenika, od dečijeg uzrasta do polaznika u zrelim godinama. Do majstorskih zvanja doveo je mnogobrojne učenike koji sada vode klubove u SAD-u, Velikoj Britaniji, Grčkoj, na Bliskom Istoku, kao i na prostoru bivše Jugoslavije. Ovlašćen je od strane svetske ki aikido federacije koju vodi Kenđiro Jošigasaki da dodeli najviša (majstorska) zvanja u ki aikidou.


Svoju veštinu usavršavao je kod najpoznatijih svetskih aikido, kendo, džudo i karate majstora – Jošigasakija, Šimicua, Sekia, Tamure, Jamade, Hajakave, Kode, Satoa, Kazea... Kod sensei Jošigasakija redovno učestvuje na seminarima od 1984. godine, kako u Beogradu (gde organizuje njegov godišnji seminar), tako i u inostranstvu.


I pored toliko decenija predanog treninga, usavršavanja i podučavanja, sensei Goran Kurnik još uvek sa žarom i ljubavlju vodi treninge i vežba. Čvrsto veruje da aikido nema kraja i da možemo da ga vežbamo ceo život. Zna da aikido može da doprinese razvoju i napretku čoveka na svakom nivou.

bottom of page