top of page
crni-pojas.png

Sistem polaganja za decu

koji predstavlja izazov

Na osnovu višedecenijskog iskustva u radu sa decom, osmislili smo i implementirali specijalni sistem polaganja za decu, koji uvek rafinišemo i usavršavamo.

Polaganja za decu su osmišljena tako da ih maksimalno motivišu u onome što rade i da im pomognu da brže napreduju.

aikido pojasevi za polaganje

Polaganje podrazumeva izvođenje unapred određenog programa vežbi i tehnika, kao i aktivno treniranje u klubu u određenom vremenskom periodu.
 

U našem klubu postoji 12 učeničkih zvanja za decu. Pojasevi počinju od belog za koji se ne polaže. Vremenom kroz stalni rad i polaganja beli pojas "tamni" i teži da postane crni. U klubu ne postoje majstorska zvanja za decu. Kada dete dostigne poslednji nivo u polaganju ima pravo da se priključi odraslima u treniranju.
 

Vreme koje je potrebno da prođe u aktivnom treniranju između polaganja je obično između 6 meseci i godinu dana. Polaganja za pojaseve se održavaju dva puta godišnje, na zimu i na leto.
 

Dečija zvanja u našem klubu:
 

1. beli pojas
2. sivi pojas
3. žuti pojas
4. narandžasti pojas
5. crveni pojas
6. zeleni pojas
7. maslinasti pojas
8. plavi pojas
9. indigo pojas
10. ljubičasti pojas
11. braon pojas
12. braon-crni pojas

Svako polaganje je jedan vid pravljenja preseka u radu koji služi da pomogne detetu da se razvija i napreduje. Dete se za polaganje priprema uz pomoć ostalih članova kluba i instruktora. Uslov za polaganje je dovoljan broj treninga od prethodnog polaganja i plaćena taksa. Za svako zasluženo zvanje član dečije ekipe dobija diplomu i pojas u boji koji je zaslužio na korišćenje.

Polaganja za decu su osmišljena tako da ih maksimalno motivišu u onome što rade i da im pomognu da brže napreduju. Svakom čoveku je lakše da nešto učini ako ima jasan cilj kome će težiti. Polaganja upravo predstavljaju taj cilj - ideja je da svako od njih može da ga dostigne, ali samo ako se zaista potrudi.

Svako polaganje je koncipirano tako da pruža detetu izazov i zadatak koji mora da reši. Tako su polaganja za prva tri pojasa (sivi, žuti i narandžasti) kratka i relativno jednostavna, ali sa sve izazovnijim zadacima. Tehnike počinju od jednostavnih hvatova za ruku i sa svakim polaganjem postaju sve složenija, prerastavši u hvatove dvema rukama za jednu, za rever, napad sa strane i sa leđa, obuhvat i tako dalje. Polaganja za tamnije pojaseve podrazumevaju i izvođenje tehnika na udarce, u kretnji, sa jednim ili više protivnika. Sve tehnike se izvode uz maksimalnu dozu pažnje kako niko ne bi bio povređen.

Deo svakog polaganja i jedan od uslova je i fizička spremnost i kondicija. Zdravlje je jedan od najbitnijih ciljeva kome težimo kroz vežbanje, a ono je moguće samo u snažnom telu koje je jedinstveno sa snažnim umom. Iako deci ne govorimo na ovaj način u okviru treninga, vežbe i tehnike koje izvodimo imaju upravo za cilj da im pruže mogućnost da izgrade snažno telo koje će biti jedinstveno sa bistrim i fokusiranim umom. Zbog toga polaganja za neka od zvanja podrazumevaju i izvođenje određenog broja fizičkih vežbi kao što su sklekovi, čučnjevi i trbušnjaci, na pravilan način uz nadzor i pomoć instruktora.

Jedan od ciljeva polaganja je i pružanje mogućnosti deci da se dokažu svojim drugarima iz kluba, ali i roditeljima, porodici i prijateljima, baveći se veštinom koja je plemenita i ima za cilj da unapredi svakog čoveka, a onda kroz njegovo delovanje i okolinu u kojoj se on nalazi i živi. Radeći zajedno pomažemo deci da postanu kvalitetni ljudi koji će biti zdravi i sigurni u sebe, koji će imati srećne i ispunjene živote i pomagati drugima da i sami to isto dostignu.
 

Polaganja su otvorena za gledanje za prijatelje i rodbinu.

bottom of page