top of page

Sistem polaganja za odrasle

Polaganje podrazumeva izvođenje unapred određenog programa vežbi i tehnika, kao i aktivno treniranje u klubu u određenom vremenskom periodu. U našem klubu postoje dve vrste polaganja - ki testovi i polaganje za učenička i majstorska zvanja.

Preuzmite program za polaganje Ki testova, KYU i DAN zvanja:

Preuzmite program Tsuzukiwaza za 1. KYU i DAN zvanja:

KI TESTOVI
 

Ki testovi podrazumevaju proveru u kojoj meri su um i telo kandidata jedinstvena celina. Ovo izvodimo kroz testiranje pozicija tela. Ako je um smiren, telo će se ponašati po istim principima i takođe će biti smireno. Polaganje ne podrazumeva test u klasičnom smislu - da li će kandidat „pasti“ ili „položiti“ - već služi da pomogne osobi da osvesti na kojim aspektima je potrebno još da radi. Polaganja ki testova se održavaju dva puta godišnje, na proleće i jesen.

Ki testovi su uslov za polaganje za pojaseve i ima ih sedam:

1. ki test - uslov za žuti i crveni pojas
2. ki test - uslov za zeleni i plavi pojas
3. ki test - uslov za braon pojas - majstorski kandidat
4. ki test - uslov za crni pojas - DAN zvanje - majstor
5. ki test - uslov za zvanje 2. DAN
6. ki test - uslov za zvanje 3. DAN
7. ki test - uslov za zvanje 4. DAN

Polaganje ki testova je odvojeno od polaganja za pojaseve (učenička i majstorska zvanja) i prethodi im nekoliko meseci, ili čak nekoliko godina za kasnija zvanja. Za to vreme čovek ugrađuje ono što je naučio kroz ki testove u tehnike ki aikidoa koje izvodi, kao i u svakodnevni život.
 

POLAGANJE ZA UČENIČKA I MAJSTORSKA ZVANJA
 

U ki aikidou postoji pet učeničkih (KYU) i deset majstorskih (DAN) nivoa. Učenički pojasevi počinju od belog za koji se ne polaže. Vremenom kroz stalni rad i polaganja beli pojas "tamni" i postaje crni. Kada osoba zasluži crni pojas (majstorsko zvanje) smatra se da najbitniji deo njegovog učenja tek počinje, kroz usavršavanje, instruktažu, vođenje treninga i pomaganje drugim, po zvanju mlađim članovima kluba, da dostignu viša zvanja.
 

Vreme koje je potrebno da prođe u aktivnom treniranju između učeničkih zvanja je obično između 6 meseci i godinu dana za prva tri zvanja, i između godinu dana i dve godine između ostalih, do majstorskog zvanja. Vreme koje je potrebno da prođe u aktivnom treniranju između DAN zvanja se meri godinama i sa svakim zvanjem se povećava do 4. DAN-a. Polaganja za učenička i majstorska zvanja se održavaju dva puta godišnje, na zimu i na leto.

Zvanja u ki aikidou:

5. KYU - žuti pojas
4. KYU - crveni pojas
3. KYU - zeleni pojas
2. KYU - plavi pojas
1. KYU - braon pojas - majstorski kandidat

1. DAN - crni pojas - majstor
2. DAN - crni pojas
3. DAN - crni pojas
4. DAN - crni pojas

Sa 4. DAN-om se završavaju polaganja, jer se smatra da je osoba u potpunosti ovladala tehničkim aspektom ki aikidoa. Posle toga učitelj ima pravo da svom učeniku dodeljuje zvanja od 5. DAN-a nadalje kada on proceni da je osoba spremna, ali ne za manje od pet godina od zvanja do zvanja.

Svako polaganje je jedan vid pravljenja preseka u radu koji služi da pomogne aikidoki da napreduje. Osoba se za polaganje priprema sama, uz pomoć ostalih članova kluba i instruktora. Uslov za izlazak na polaganje je dovoljan broj treninga od prethodnog polaganja i plaćena taksa. Za svako zasluženo zvanje aikidoka dobija diplomu.

bottom of page