top of page

Pobedite nesanicu vežbama za jačanje uma

Updated: Dec 27, 2021

Naučite telo da vas sluša


Jedna trećina našeg života posvećena je spavanju. Čovek može da izdrži bez hrane nedeljama, bez vode danima, ali bez spavanja vrlo brzo prestane da funkcioniše normalno. Svakome se nekad desilo da ne može da zaspi i zna kolika to muka može da bude. Da li su pilule rešenje? Da li "brojanje ovaca"? Kako da poboljšamo kvalitet sna? Šta možemo da učinimo da nam san dođe na oči, kada nam se to čini nemogućim?


Ki aikido Musasi Darijan Kurnik atos sitonija sayu undo more letnji leminar grcka

Rešenje za nesanicu je naizgled jednostavno, jer sve što je potrebno da uradimo jeste da ne radimo ništa. Problem je u tome što smo se u današnje vreme odvikli od toga da ne radimo ništa - stalno nam stižu neke poruke, pozivi, notifikacije...


Mnogi ljudi nose posao sa sobom kući, pa i u krevet. Stres da i ne pominjemo, on nas tera da neprekidno razmišljamo o problemima. Što više pokušavamo da zaspimo, to smo dalje od sna. Kao što ne možemo da nateramo sunce da brže izađe, tako ne možemo ni da nateramo san da nam dođe. To se dešava automatski, neki dublji deo nas kontroliše te funkcije. Imajući to u vidu, dovoljno je da uradimo po nešto da ne ometamo te funkcije koje delaju mimo naše svesne volje. To može da dovede do rezultata koji želimo, a to je san - miran, okrepljujući san.


Saveti osnivača ki aikidoa


Osim što postoje neke očigledne stvari koje ne bi trebalo raditi pred spavanje, kao što je prejedanje u periodu od 1 do 2 sata pred spavanje, ili korišćenje stimulativa bilo koje vrste (kafa, čaj, energetska pića, uzbudljiv film...), postoje tehnike koje mogu da nam pomognu da zaspimo kad nam to teško ide.


Koići Tohei, osnivač Ki aikidoa, u svojoj knjizi "Knjiga o Ki-ju", piše: „Zamislite kako vam krv teče iz centralne tačke tela (jap. „Hara“ ili „Tanden“ - malo ispod pupka) ka nogama. S obzirom na to da um pokreće telo, protok krvi prema nožnim prstima će porasti. Uskoro će vam se prsti zagrejati. Čim budete osetili da su vam se prsti na nogama zagrejali, zaspaćete. Sledeće čega ćete biti svesni biće jutro.


Kad previše učite, kad ste bolesni ili zabrinuti, krv ne protiče ravnomerno kroz celo telo i previše krvi zadržava se u glavi. Ruke i noge postaju vam hladnije, a glava zagrejana. Koristeći ovaj način slanja krvi u nožne prste postižete povećanje protoka kroz hladne delove tela. Količina krvi u mozgu se smanjuje i moždani talasi utišavaju se uvodeći vas u san.“


Ki aikido Musasi Darijan Kurnik atos sitonija sayu undo more letnji leminar grcka trening na pesku

Aktivnost uma i tela


Razmislite - to što ne možete da zaspite možda je simptom disbalansa u vašem životu. Često se dešava da se u toku dana trošimo preterano na mentalnom nivou, ali naše telo je pasivno. Kad dođe vreme za spavanje, mentalno smo i više nego spremni za san, ali nam on ne dolazi jer nismo imali dovoljno fizičke aktivnosti. Obrnuto je takođe moguće. Tada je potrebno obratiti pažnju na to da smo i mentalno prisutni u onome što fizički radimo. Rešenje je u svakodnevnoj zdravoj aktivnosti uma i tela, koliko je god moguće izbalansirano.


Postoje jednostavne vežbe za jačanje uma koje u ovom slučaju možete da iskoristite da biste zaspali. Pratite prirodan tok svojih misli i samo opažajte kojim redosledom se misli nižu. Nakon 5 do 10 minuta pokušajte da se setite celog niza od početka do kraja. Ova vežba može vam drastično popraviti memoriju (prisećanje). Kada svoj um pustite da mahnito jurca, deluje vam kao da to može da radi do jutra. Međutim, kada nastojite da gospodarite sopstvenim umom, date mu svrsishodan zadatak (pogotovo ako je to noću kada bi trebalo da spavate), primetićete kako vrlo brzo um posustaje i uvodi vas u san - jer je mentalni rad jedan od najtežih vidova rada.


Jedna od karakteristika našeg uma je da stalno pravi asocijacije. Dok pokušavamo da zaspimo, naše misli neprimetno skaču s teme na temu. Postoji jedna zanimljiva metoda kojom možemo da prevarimo svoj um koji nas drži budnim i utonemo u san. Dovoljno je da svesno počnemo da nabrajamo pojmove, koji god nam padnu na pamet, ali pod uslovom da nemaju baš nikakve veze jedni sa drugim. Našem umu se to nikako neće svideti i stalno će težiti da nam da neki pojam koji je u vezi sa prethodnim. Poenta igre je da mu to ne dopustimo. Posle nekog vremena borba će postatati uzaludna i našem umu će biti zanimljivije da nas uvede u san, nego da produžava agoniju nepovezanih pojmova.


Autosugestija


Autosugestija je vrlo moćna metoda, koju svako i inače koristi. Zbog toga će vam biti vrlo lako da je primenite, naravno, uz određene smernice. Prvo, kada ste se udobno smestili za spavanje, primetite taj glas koji vam ne da da spavate. Primetite ne samo šta priča, već i kojim tonom, kojom brzinom i bojom glasa. Da li je to vaš glas, ili zvuči kao neko drugi? S obzirom na to da je taj glas „u vašoj glavi“, trebalo bi da možete da ga kontrolišete; ali čak i da ne možete, uvek ste u mogućnosti da ga modifikujete. Promenite brzinu. Uuuspoooriiiteee... Produbite glas, omekšajte ga. Promenite ga u suprotni pol. Učinite ga takvim da šta god da priča, priča tako da to zvuči privlačno, seksi... Možda će vam to čak biti smešno. I onda pustite da taj glas priča kako vam se sve više i više spava i san dolazi - kao da vam se direktno obraća. Pustite mašti na volju, eksperimentišite. Koristite ono što vama daje rezultate i nema grešaka.


Jedna od najjednostavnijih stvari koje možete da uradite da biste zaspali je da opustite svoje telo. Pratite na koji način dišete i sa svakim izdisajem pustite da se izdah produži. Zamislite da taj izdah sa sobom odnosi tenziju iz tela, brige i strepnje... sve ono što vam šteti. Ako vam u prvi mah ne ide - vežbajte!


Ki aikido Musasi Darijan Kurnik atina grcka stoj na glavi

Suprotnost opuštenosti je tenzija. Da biste naučili svoje telo da vas sluša i da se opusti, stegnite svaki njegov delić desetak sekundi, dok ležite na leđima, spremni za spavanje. Vrlo je verovatno da će vaš pokušaj kontrakcije tela biti bedan. Pokušajte ponovo. Kada ste uvideli kontrast u odnosu na relaksaciju, primetićete da možete temeljnije da se opustite.


Ako pokušate sve od navedenog i ništa ne urodi plodom, ustanite. Ne traćite vreme na mizerno razvlačenje po krevetu, okruženi tmurnim mislima. Ustanite i protegnite se, kao da je dan pred vama. Obucite se i počnite da radite nešto svrsishodno (nemojte samo da se zabuljite u TV ili radite nešto beskorisno). Jedna neprospavana noć vas sigurno neće ubiti, ali više od toga može biti opasno. U najgorem slučaju proći ćete sledeći dan malo umorni, ali uz više stvari koje ste uradili. U najboljem slučaju vrlo brzo će vam se prispavati i onda slobodno uronite u postelju.


Ne postoji jedan jednostavan recept koji rešava svačiji problem, ali svaki problem koji nas sprečava da spavamo je samo to - još jedan problem. Osnovno svojstvo naših problema je to što nisu tuđi, a upravo to što su naši daje nam moć da ih promenimo i prevaziđemo. Ponekad je dovoljno da promenimo perspektivu: stavite se u ulogu nekoga kome bi vaš problem delovao smešno. Razmišljajući kao ta osoba, pogledajte i prostudirajte pomenuti izazov. Stvari postaju drugačije momentalno. Možemo da se opustimo i kažemo kako ćemo o tome konstruktivno razmišljati sutradan, jer jutro je pametnije od večeri, a naša podsvest će u toku noći možda i iznaći rešenje za ono što želimo.


Darijan Kurnik, instruktor u Ki aikido klubu “Musaši”Članak je objavljen u časopisu za lični razvoj - BG Online, možete ga videti ovde.
99 views

Comments


bottom of page