top of page
Ocean

Zašto je
Ki Aikido
MISTERIJA

Od davnih vremena, majstorstvo određene veštine čuvalo se u porodici i prenosilo sa kolena na koleno. Učitelji borilačkih veština, koji su imali svoje škole, prenosili su znanje na učenike, često pod zakletvom da oni neće dalje prenositi stečena znanja. 

Neki majstori borilačkih veština mistifikovali su svoje učenje, ne prenoseći jasno suštinu. Dešavalo se da namerno čuvaju određene tehnike, jer nije bio redak slučaj da se učitelj pribojava da ga pojedini učenici ne prevaziđu ili da do znanja ne dođe neko iz drugih škola. Takve tehnike su se zvale tajne tehnike.

Takav način prenošenja znanja praktikovao se sve do relativno skoro. 

Vrlo je verovatno da se i danas sprovodi, ali u vrlo uskim krugovima. Međutim, danas smo došli do toga da postoji obilje dostupnih informacija na najrazličitije teme.

Borilačke veštine nisu izuzetak. Čovek pred sobom ima švedski sto tehnika, različitih škola i učitelja od kojih može da izabere da uči. Naizgled je sve na dohvat ruke.

Isto važi i za aikido - ne manjka snimaka, tekstova i drugih materijala i lako je o veštini suditi samo na osnovu malog uzorka ili nečega što nam je neko drugi prepričao.

DA LI I DAN-DANAS
POSTOJE
TAJNE TEHNIKE ?

Smisao borilačkih veština se takođe transformiše. Više nam one ne služe samo da bismo odbranili goli život. 

Borilačke veštine nam koriste da ojačamo svoje telo i um, prekalimo svoj duh. 

Ako zauzmemo takav stav, da li je onda neophodno da postoje tajne tehnike? Ako nam je cilj da unapredimo sebe i ljude oko sebe, ako je suština u saradnji i tome da nam aikido koristi u svakodnevnom životu, nema svrhe držati bilo šta u tajnosti.

Termin misterija potiče iz grčkog jezika, od reči mistikos,
što znači videti zatvorenih očiju

Jedan od razloga zašto je ki aikido misterija je to što čak i kada gledaš tehnike, vidiš samo jedan mali deo. Nekad stvarno treba da zastaneš, udahneš, zatvoriš oči i samo vidiš.

Misterija je i jer ne znaš šta je dok ne uđeš u salu i predano vežbaš 3 do 6 meseci. Tada priča tek počinje, jer je dubina onoga što Misterija ki aikidoa predstavlja nešto što možemo da otkrivamo ceo život. 

To je jedan od razloga zašto smo napravili obuku – svaki novi član ima priliku da tih 3 do 6 meseci dobije u samo mesec dana obuke, jer je ona osmišljena tako da polaznicima da odličnu osnovu i ubrzanje. Nije kao da žuriš bilo gde, ali imaš priliku da doživiš veliki skok u iskustvu. Sa takvim nivoom veštine možeš mnogo brže da napreduješ.

Ki energiju svi imamo, samo je pitanje koliko smo u stanju da je probudimo u sebi.


 

- Sensei Goran Kurnik

Ki aikido nam pomaže da spoznamo sebe. Ali ne, ne provodimo sate treninga meditirajući - pristup zahteva kako mentalnu, tako i fizičku aktivnost i zato je veoma interesantan. Baš zato što ne odvajamo mentalni i fizički aspekt, ki aikido na japanskom izvorno nosi naziv Aikido sa ujedinjenim umom i telom. 

Mnoge korisne mentalne koncepte i ideje koje želimo da usvojimo, možemo da testiramo i uvežbavamo fizički i na energetskom nivou kroz pokret sa partnerima. 

Uzmimo na primer smirenost ili bolje rečeno - našu želju da ostanemo pribrani u nekoj nezgodnoj situaciji. 

Možemo dugo da čitamo i gledamo mnoštvo materijala na tu temu i da opet lako dođemo u neku situaciju gde ćemo se uzrujati. Problem je što smo o tome učili samo na svesnom novou. Nismo uključili podsvest i trenirali telo i um kako da reagujemo na bolji način.

Na trenigu možemo da simuliramo stresne situacije i da na taj način prevaziđemo anksioznost i povećamo samopouzdanje. Pošto naša podsvest ne pravi razliku između onoga što se stvarno dešava i onoga što smo uvežbavali u kontrolisanom okruženju, možemo vremenom da primetimo da smo mnogo pribraniji. 

Ima li šta bolje od toga da se osećamo dobro u svojoj koži? To bi trebalo da je osnova za dobar i zdrav život, ali nažalost mnogim ljudima nije realnost. 

Spoznaj sebe.

- Natpis na ulazu proročišta u Delfima, Grčka

U našem klubu ne postoje tajne tehnike niti se bilo koje znanje prikriva od učenika, ali učenik prvo mora da usvoji veštinu do određenog nivoa, da bi mogao da ta znanja ceni. 
 

Mnogo je lakše ovladati samo fizičkim pokretom, ali nadogradnja tome je da koristimo ki u tehnici, da usmeravamo svoju energiju svrsishodno i da znamo šta s njom možemo da učinimo. 

 

Put ujedinjenja uma i tela dovodi nas do shvatanja da imamo mnogo više sposobnosti i moći nego što smo mislili da imamo.

 

Dodatno o Misteriji ki aikidoa možeš da otkriješ na našem Blogu, ali neizmerno više kroz vežbanje. Srećno!

Nazad na stranicu obuke.

bottom of page